Tuesday, 20 March 2012

Kuih Gunting


kat sini nak share ngn korang mcm mana nak buat kuih gunting.
paling simple. paling mudah. tp nampak mcm susah nak buat.
kire kalau korang nak buat doorgift ke mase bertunang ke kawen ke,
buat sniri je lah. then letak dlm bekas omey2. motif doorgift? tssk.
dulu2 slalu buat byk2 then simpan dlm tupperware.
smbil study/tgk tv, makan mende alah ni.
sedappp. sedar2 dah habis. ehes.

what you need :
kulit popia 4 segi (saiz kecil)-byk jual kat bhgn frozen food kat mall.
1 sudu besar tepung gandum
6 sudu besar air kosong

tu je.
iye, itu sahaja.
cara2nya :
Cara-caranya :

1. campurkan tepung gandum ngn air dan letak dlm satu bekas.
2.ambil kulit popia dan 'tap' kan air tepung gandum tu ke atas nya.
jgn byk sgt nanti jd lembik.
3. ambil bucu kulit popia dan start menggulung sekreatif mungkinnn.
4. gulung2 smpai dah tak boleh gulung. then ambil gunting potong
stick ni td mcm potong cili. potong serong2.
5. panaskan minyak di atas kuali. agak2 minyak dah panas, goreng
kuih tu td.
6. bila warna dah start kuning keemasan, angkat dan toskan.
7. siappp!


so mcm ni la gayenye kuih gunting tu ye.
topping sy letak gula icing, so manis2 skit rasanya.
korang blh try letak serbuk kari ke, serbuk nestum (nestum+gula+garam sikit= blend),
or anything yg korang rasa ngam ngn perut korang.
:)

bile balik rumah tak sempat na ambil gambar lepas masak,
sbbnye slalu mkn terus. sobs.
bile dah habis baru teringat. antara makanan yg sempat snap
sebelum sempat smpai ke perut.


No comments:

Post a Comment