kat sini nak share
ngn korang mcm mana nak buat kuih gunting.
paling simple.
paling mudah. tp nampak mcm susah nak buat.
kire kalau korang
nak buat doorgift ke mase bertunang ke kawen ke,
buat sniri je lah.
then letak dlm bekas omey2. motif doorgift? tssk.
dulu2 slalu buat
byk2 then simpan dlm tupperware.
smbil study/tgk
tv, makan mende alah ni.
sedappp. sedar2
dah habis. ehes.
what you need :
kulit popia 4 segi
(saiz kecil)-byk jual kat bhgn frozen food kat mall.
1 sudu besar
tepung gandum
6 sudu besar air
kosong
tu je.
iye, itu sahaja.
cara2nya :
Cara-caranya :
1. campurkan
tepung gandum ngn air dan letak dlm satu bekas.
2.ambil kulit
popia dan 'tap' kan air tepung gandum tu ke atas nya.
jgn byk sgt nanti
jd lembik.
3. ambil bucu
kulit popia dan start menggulung sekreatif mungkinnn.
4. gulung2 smpai
dah tak boleh gulung. then ambil gunting potong
stick ni td mcm
potong cili. potong serong2.
5. panaskan minyak
di atas kuali. agak2 minyak dah panas, goreng
kuih tu td.
6. bila warna dah
start kuning keemasan, angkat dan toskan.
7. siappp!
so mcm ni la
gayenye kuih gunting tu ye.
topping sy letak
gula icing, so manis2 skit rasanya.
korang blh try
letak serbuk kari ke, serbuk nestum (nestum+gula+garam sikit= blend),
or anything yg
korang rasa ngam ngn perut korang.
:)
bile balik rumah
tak sempat na ambil gambar lepas masak,
sbbnye slalu mkn
terus. sobs.
bile dah habis
baru teringat. antara makanan yg sempat snap
sebelum sempat
smpai ke perut.
No comments:
Post a Comment