Wednesday, 16 November 2011

MAIN MASAK-MASAK : MY MUM BESIDE ME :



Bahan Base A
  • 120g biskut oreo yang dihancurkan (biskut sahaja k)
  • 120g Mentega cair (mentega yang dicairkan)
Bahan Filling A
  • 2 biji kuning telur
  • 120g gula
  • 160ml susu
Bahan Filling B
  • 250g cream cheese
  • 2 1/2 sudu gelatin yang dicairkan dengan 6 sudu air panas
  • 250g whipping cream (dipukul sedikit)
  • 1/2 sudu besar jus limau (lemon)
  • Krim oreo yang diambil dari oreo untuk bahan base A
  • 2 Keping biskut oreo yang dipecahkan kecil (untuk hiasan bintik-bintik hitam tuh)
Cara-cara
  1. Base: Campurkan bahan base A dan tekan-tekan ke baking can yang boleh bukak kat bawah. Pastu letakkan dalam peti ais untuk base ni mengeras. Kalau macam aku, letak dalam peti ais bahagian bawah jer.
  2. Masak bahan-bahan filling A atas double boiler. Kacau sehingga mendidih dan sebati. [Jika tiada double boiler, letakkan periuk kecil dalam periuk besar yang diisi air, pastikan tiada air masuk periuk kecil dan masak bahan2 dalam periuk kecil ]
  3. Pukul cream cheese sehingga lembut dan masukkan bahan-bahan filling B. Pukul sehingga sebati. Masukkan bahan filling A yg telah di’double-boil’kan tadi
  4. Tuangkan dalam Base yang disediakan dalam step 1. Sejukkan dalam peti sejuk (bukan freezer) selama 2-3 jam.
  5. Yang lebihan oreo tadi, korang boleh la guna kreativiti korang untuk hiaskan kek cheese ni k.



FINALLY

p/s: kalau ada apa-apa tak paham, tanya la k..amie buat ni pun dengan umi. hehe :)


No comments:

Post a Comment