![]() |
Bahan Base A
- 120g biskut oreo yang dihancurkan (biskut sahaja k)
- 120g Mentega cair (mentega yang dicairkan)
Bahan Filling A
- 2 biji kuning telur
- 120g gula
- 160ml susu
Bahan Filling B
- 250g cream cheese
- 2 1/2 sudu gelatin yang dicairkan dengan 6 sudu air panas
- 250g whipping cream (dipukul sedikit)
- 1/2 sudu besar jus limau (lemon)
- Krim oreo yang diambil dari oreo untuk bahan base A
- 2 Keping biskut oreo yang dipecahkan kecil (untuk hiasan bintik-bintik hitam tuh)
Cara-cara
- Base: Campurkan bahan base A dan tekan-tekan ke baking can yang boleh bukak kat bawah. Pastu letakkan dalam peti ais untuk base ni mengeras. Kalau macam aku, letak dalam peti ais bahagian bawah jer.
- Masak bahan-bahan filling A atas double boiler. Kacau sehingga mendidih dan sebati. [Jika tiada double boiler, letakkan periuk kecil dalam periuk besar yang diisi air, pastikan tiada air masuk periuk kecil dan masak bahan2 dalam periuk kecil ]
- Pukul cream cheese sehingga lembut dan masukkan bahan-bahan filling B. Pukul sehingga sebati. Masukkan bahan filling A yg telah di’double-boil’kan tadi
- Tuangkan dalam Base yang disediakan dalam step 1. Sejukkan dalam peti sejuk (bukan freezer) selama 2-3 jam.
- Yang lebihan oreo tadi, korang boleh la guna kreativiti korang untuk hiaskan kek cheese ni k.
FINALLY
![]() |
p/s: kalau ada apa-apa tak paham, tanya la k..amie buat ni pun dengan umi. hehe :) |
No comments:
Post a Comment